Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ve Genç İnovatif Sağlıkçılar Dünya Sigara Boykot Gününde Sigaraya Savaş Açtı /9 Şubat 2017

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri, Fatih Sultan Mehmet Hastanesi ve Genç İnovatif Sağlıkçılar Kulübü ile ortaklaşa düzenlenen ‘’Bende Sigarayı Bırakmak İstiyorum’’ etkinliği 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü adına Yrd. Doç. Dr. Nuran Akyurt’un danışmanlığında Marmara Üniversitesi Haydarpaşa yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Reşat Koyner Salonunda yapıldı.

Eğitim seminerinde Türkiye Sigarayla Savaş Derneği üyesi M. Ubeyd Korbey, Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu ‘’Gençlerde Sigara Kullanımı ve Sağlık’’ konulu bilimsel sunumlarını gerçekleştirdi.

Genç İnovatif Sağlıkçılar Kulübünün hazırladığı ve üniversite öğrencileri ile yapılan röportajlara ve bilimsel verilere yönelik olan kısa metrajlı filmlerinde gösterimi yapıldı. Etkinlikte Türk Sanat Müziği solisti Doğan Tanyer, günün anlam ve önemine uygun bir eser seslendirdi. Devlet ve vakıf üniversiteleri ile kamu kuruluşlarından 500’e yakın kişinin katılımıyla gerçekleşen eğitim seminerinde çeşitli dernek ve kuruluşların ikram ve hediyeleri ile katılım belgeleri gençlere verildi. Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

“Sigarayı Bırakma Günü” Resepsiyonu / 9 Şubat 2016

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resepsiyon verdi. Resepsiyona Cumhurbaşkanı eşi Emine Erdoğan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın ve Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği kampanya çerçevesinde sigarayı bırakmış olan 250’yi aşkın kişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği ve ikna etmesiyle sigarayı bırakanlar da katıldı.

2016 Tütünle Mücadele Yılı

2016 yılını ‘Tütün Mücadele Yılı’ ilan etmeye hazırlandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün aramızda, çeşitli yerlerde ve zamanlarda kendilerinden aldığım söz üzerine sigarayı bırakmış olan kardeşlerim var. Kendilerini bir kez daha bu isabetli kararları ve verdikleri sözde durma erdemini gösterdikleri için tebrik ediyorum” dedi.

Resepsiyonda bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, batı ülkelerine nazaran geç başlanılan tütünle mücadelede, Dünya Sağlık Örgütünün M-POWER kriterlerini uygulayan ilk ve tek ülke olduğumuzun önemini vurguladı.

Tütünle mücadelede sadece yasak ve cezalarla sınırlı kalınmadığının altını çizen Bakan Müezzinoğlu, önemli bir bütçe gerekt iren geniş kapsamlı daha birçok uygulamayı da hayata geçirdiklerini kaydetti.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ile birlikte sigara ve tütün ürünlerinin zararlarını anlatmak için çeşitli etkinlikler düzenlendi. / 9 Şubat 2015

İstanbul Valiliği İl Tütün Kontrol Kurulunun üyeleri olan İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ile birlikte sigara ve tütün ürünlerinin zararlarını anlatmak için çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Merkezi’nin bulunduğu Sepetçiler Kasrı’ndaki toplantıya İstanbul Halk Sağlığı Müdürü, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapan Maddeler Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, İl Tütün Kontrol Kurulu Üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Toplantıda; “Sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak ve olumlu yönde davranış değişikliği oluşturulabilmesi için bu tarz etkinliklerin yapılması gerektiği” vurgulandı.
9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü sebebiyle İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilay’ın önceliğinde sivil toplum örgütleri tarafından yürüyüş düzenlendi. Taksim Tünel’den başlayıp Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyen gruba İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bandosu da eşlik etti.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Yetkilileri, Galatasaray Lisesi önünde ve Eminönü – Kadıköy / Beşiktaş – Kadıköy vapurlarında stand kurarak tütünle mücadele hakkında bilgi verdi. Ayrıca şehrin çeşitli noktalarında bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait billboardlara “9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü” ile ilgili hazırlanan tasarımlar asılarak tütünün zararlarına dikkat çekildi.

“Türkiye, Tütün Kontrolünde Dünya Lideri” Konulu 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü Etkinliği / 8 Şubat 2015

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Türkiye’de her yıl 110 bin kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor” dedi. Sigaranın çağın en büyük hastalığı olduğunu belirten Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Türkiye’de her yıl 110 bin kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor” dedi.
9 Şubat’ın “Dünya Sigarayı Boykot Günü” olduğunu hatırlatan Dr. Mustafa Aydın pasif içiciliğin de önemli bir risk faktörü olduğunu söyleyerek, “Daha yürümeyi öğrenmeyen çocuklar küçük yaşta sigara dumanına maruz kaldıkları için yaşamını yitiriyor. Çocukların yüzde 25’i bu sebepten dolayı engelli doğuyor. 110 bin insanımızın 15 bini sigara içmediği halde pasif içicilikten hayatını kaybediyor” dedi.  Türkiye’de her yıl 25 milyar doların sigaraya yatırıldığına dikkat çeken Dr. Aydın, “Bunun 15 milyar doları sigara için harcanırken, 10 milyar doları sigaranın sebep olduğu hastalıklar için kullanılıyor” diye konuştu.

TÜM DÜNYADA 9 ŞUBAT’TA KUTLANAN SİGARAYI BOYKOT GÜNÜ’NE DEĞERLİ SANATÇI VE AKADEMİSYENLERDEN BÜYÜK DESTEK GELDİ. / 10 Şubat 2011

9 Şubat 2010 Dünya Sigarayı Boykot Günü etkinliği dolayısıyla, Taksim Titanic City Hotel’de sigara boykotuna destek veren sanatçı, bürokrat ve iş dünyasından ünlü konuk ve konuşmacıların katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya İstanbul Vali Yardımcısı ve İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, Sanatçı Burak Kut, Best FM Gazoz Ağacı Program Yapımcısı Cem Arslan, sarkı sözü yazarı Sezen Cumhur Önal, Uzman Psikolog Alanur Özalp, ENBE Müzik Orkestrası Sahibi ve Müzisyeni Behzat Gerçeker, Ülker Topluluğu Gıda Grubu Başkanı Metin Yurdagül katıldı.

Toplantıda konuşan İstanbul Vali Yardımcısı ve İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, kapalı alanlarda sigara içme yasağı getiren kanundan geri dönüşün söz konusu olmadığını belirterek, vatandaşlardan yasağa aykırı hareketleri kendilerine bildirmelerini istedi.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, kapalı alanlarda sigara içme yasağının çıkmasında dernek olarak büyük katkı sağlandığını belirtti. Türkiye’de her yıl 110 bin kişinin sigaradan öldüğünü ve sigaraya yılda 15 milyar dolar harcandığını da özellikle vurguladı.

Genel Başkanımız, dünya genelinde ise, sigaraya yılda 400 milyar harcadığını, buna karşılık 600 milyar doların da sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanıldığını belirtti. “Sigaranın sosyal statüsünü Türkiye’de sıfıra indirdik” diyen Aydın, önceki yıllarda kurumların ismini taşıyan sigaralar bulunduğu ve bunları içmenin prestij olarak görüldüğünü hatırlattı.

Sanatçı Burak Kut da, bir dönem sigara içmesine karşın, her zaman sigaradan uzak durduğunu ve bu konuda örnek olmaya çalıştığını söyledi. Son çıkardığı albüm ile birlikte ”Sigara içme müzik dinle” adıyla bir kampanya başlattığını ifade eden Kut, bu kampanyayı büyütmeyi ve daha fazla kişiye ulaşmayı hedeflediğini anlattı.

Müzisyen Behzat Gerçeker de, sigaranın zararlarının önlenmesi için eğitimin önemli olduğunu ve bu konuda en büyük görevin ailelere düştüğünü kaydetti.
Şarkı sözü yazarı Sezen Cumhur Önal da, ”Hayatı güzel yaşamak için sağlıklı olmak lazım. Sigara ile sıkıntının kardeş olduğunu düşünüyorum. Ancak sigara sıkıntıyı azaltmıyor, sıkıntıları daha da arttırıyor’‘ dedi.

Ülker Topluluğu Gıda Grubu Başkanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Metin Yurdagül ise, ağabeyini sigaradan kaybettiğini ve bu nedenle konuya özel önem verdiğini belirterek, uzun yıllardan beri şirkette kapalı mekanda sigara içilmediğini bildirdi.
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkan Yardımcısı Güneri Özsoy, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ve sanatçılara sigarayla mücadeleye ettikleri için birer plaket sundu.

Dünya Sigarayı Boykot Günü / 9 Şubat 2009

9 Şubat 2009 Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla, Nişantaşı City’s Alışveriş Merkezin’de sigara boykotuna destek veren sanatçı, bürokrat ve iş dünyasından isimlerin de katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Şişli Kaymakamı Mehmet Köklü, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Sanatçı Didem Taslan ve Sanatçı Selçuk Alagöz katıldı.

Toplantıda Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Kurtuluş Savaşı’nda verilen mücadele gibi sigaranın boykot edilmesi için de kavganın omuz omuza verilmesi gerektiğini dile getirerek, tek bir kişinin dahi sigaradan uzak durması için, 10 yıldır mücadele verdiklerini söyledi.

Genel Başkan Dr. Mustafa Aydın, dünya genelinde yılda sigaraya 400 milyar dolar harcandığını, buna karşılık 600 milyar doların da sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanıldığını belirtti. Ayrıca İstanbul’daki orman yangınlarının yüzde 50’sinin sigaradan kaynaklandığını, sigara içen ya da sigara içilen ortamda bulunan anne adaylarının çocuklarının yüzde 25’inin de özürlü olarak dünyaya geldiğini kaydetti.

Genel Başkan Dr. Mustafa Aydın, kapalı alanlarda sigara yasağını getiren kanunun, kampanyalara rağmen Türk halkı tarafından büyük kabul gördüğünü ifade ederek, bağımlılık yapan maddelere giden bütün yolların sigaradan geçtiğini ve özenti yoluyla bulaşan tek hastalığın sigara olduğunu söyledi.

Genel Başkan Dr. Mustafa Aydın, sigara üreticisi firmaların film yapımcılarına milyon dolarlar vererek filmin 3-5 dakikasını satın alarak, başrol oyuncularına sigara içtirdiğini, puro şeklinde çikolata üretildiğini öne sürerek, toplum önderleri olan sanatçıların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

DERNEĞİMİZ GENEL BAŞKANI DR.MUSTAFA AYDIN,ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA SARIGÜL VE İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİGARAYLA SAVAŞANLAR KULÜBÜ ÖĞRENCİLERİ
DERNEĞİMİZİN GENEL BAŞKANI DR.MUSTAFA AYDIN VE YÖNETİM KURULU ÜYESİ SELÇUK ALAGÖZ,ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA SARIGÜL,ŞİŞLİ KAYMAKAMI MEHMET KÖKLÜ,İSTANBUL CERRAHPAŞA TIP FAKULTESİ GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI PROF. DR. BÜLENT TUTLUOĞLU
DERNEĞİMİZİN GENEL BAŞKANI DR.MUSTAFA AYDIN VE YÖNETİM KURULU ÜYESİ SELÇUK ALAGÖZ,ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA SARIGÜL,ŞİŞLİ KAYMAKAMI MEHMET KÖKLÜ, SANATÇI DİDEM TASLAN
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİGARAYLA SAVAŞANLAR KULÜBÜ ÖĞRENCİLERİ

Dünya Sigarayı Boykot Günü / 9 Şubat 2008

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Astoria Alışveriş Merkezin’de sigara boykotuna destek veren sanatçı, bürokrat ve iş dünyasından isimlerin de katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen etkinlikle Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın ile beraber Sanatçı Adnan Şenses, Eski Milli Futbolcu Tanju Çolak, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği İcra Kurulu Başkanı Nezihe Timur, Yönetim Kurulu Üyesi Banu Noyan yer aldı.

Genel Başkan Dr. Mustafa Aydın, İkinci Dünya Savaşı’nda 50 milyon insanın hayatını kaybettiğini, ancak o yıldan bugüne sigaradan ölen kişi sayısının 130 milyon olduğunu dile getirerek, ”Silah üreten de, sigara üreten de aynı firmalardır. Küresel krizde bile en çok sigara firmalarının hisse senetleri değer kazandı” diye konuştu.

Türkiye’nin tanıtımında başında fes, elinde nargile olan insanları kullanan turizm firmaları bulunduğunu ileri süren Aydın, ülkenin böyle bir tanıtıma layık olmadığını söyledi. Ayrıca, Türkiye’de her yıl 22 ton sigara izmariti toplandığını ve bir izmaritin, içindeki kimyasal maddelerden dolayı 5 yıl boyunca doğada yok olmadığını bildirdi.

Dünya Sigarayı Boykot Günü / 8 Şubat 2007

9 Şubat 2007 Dünya Sigarayı Boykot Günü ile ilgili olarak, yoğun etkinlikler yapıldı. Bu etkinlikler çerçevesinde; bir gün önce 8 Şubat günü The Marmara Oteli Taksim Balo Salonunda basın toplantısı düzenlendi.

Etkinlik kapsamında bilim, sanat ve spor dünyasını bir araya getirdik. Sağlık Eski Bakanı Bülent Akarcalı, Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Çevreci Prof. Dr. Orhan Kural ve Milli Futbolcu Tanju Çolak panelimizde bir araya geldiler.

Bu toplantıda Prof. Dr. Bingür Sönmez’in konusu sigara olan bir sihirbazlık gösterisi yapması ilgi ile karşılandı. Televizyonlar da günün mana ve önemi ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdiler.

Dünya Sigarayı Boykot Günü / 9 Şubat 2006

9 Şubat 2006 tarihinde Cevahir Otel Şişli’de Dünya Sigarayı Boykot Günü ile ilgili ünlü katılımcıların yer aldığı basın toplantısı ve yemek düzenlendi.