Batı Balkanlarda ve Türkiye’de Tütünle Savaş Etkinliği / 29 Kasım-2 Aralık 2010

29 KASIM – 2 ARALIK 2010 BRÜKSEL’DE BATI BALKANLARDA VE TÜRKİYEDE TÜTÜN VE SAVAŞ ETKİNLİĞİ

29 Kasım-2 Aralık 2010 tarihinde Brüksel’de Akif Köksel tarafından Batı Balkanlarda ve Türkiye’de Tütünle Savaş Etkinliği Avrupa Komisyonu, Genişleme Genel Müdürlüğü, Avrupa Ekonomisi ve Sosyal Komitesi, Avrupa Parlamentosu, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Kanser Birleşim Derneği, Vergilendirme Genel Müdürlüğü ve Gümrük Birliği temsilcileri ve aday ülkeler ve aday üyelerden çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile görüşmeler yapıldı.

12. Sigara ya da Sağlık Dünya Konferansı Helsinki’de 3-8 Ağustos 2003 tarihinde yapıldı / 3-8 Ağustos 2003

3 yılda bir yapılan Sigara ya da Dünya Sağlık Konferanslarının 12.si, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de, yaklaşık 130 ülkeden 2100 sigara savaşçısının katılımıyla gerçekleşti. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği konferans katılımcıları arasındaydı.

Türkmenistan Gezisi / 17 Şubat 2003

17 Şubat 2003 tarihinde Derneğin Yönetim Kurulu üyeleri tarafından Türkmenistan Cumhurbaşkanı Rahmetli Büyük Saparmurat Türkmenbaşı’nın davetlisi olarak, Başkent Aşgabat’a gitti. Organizasyon, Türkmenistan’da büyük projelere imza atan, aynı zamanda Türkmenbaşı’nın yardımcısı Çalık Holding Başkanı Ahmet Çalık tarafından gerçekleştirmiştir. Bu ziyaretin gayesi, ülkesinde sigaraya karşı büyük bir mücadele veren, şehrin cadde ve sokaklarında bile sigara içilmesini yasaklayan tutumundan dolayı Türkmenbaşı’ya, Derneğimiz adına “İnsanlığın Gerçek Dostları” ödülünü takdim etmekti.

Chicago 11. Dünya Konferansı / 2000

2000 YILI EKİM AYINDA CENEVREDE DÜZENLENEN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNÜN ULUSLAR ARASI TÜTÜN KONTROLÜ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ GÖRÜŞMELERİNDE DERNEK ESKİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ AHMET KAVAS DERNEĞİMİZ ADINA GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCELERİMİZİ KÜRSÜDEN AÇIKLARKEN.

2000 yılı dünyada sigaraya karşı bir dönüm yılı oldu.
2000 yılında derneğimiz, Chicago’da yapılan, 130 ülkeden 4.500 delegenin katıldığı 11. Dünya Tütün ya da Sağlık Konferansına Türkiye Sigarayla Savaş Derneği adına konferansa Ahmet Kavas ve Tokat Milletvekili Dr. Ahmet Feyzi İnceöz katıldılar.

Ayrıca derneğimiz, Cenevre’de yapılan Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) görüşmelerine de katıldı.
Tütünle mücadelede ilk uluslararası anlaşması olan “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi”, 21.03.2003 tarihinde Dünya Sağlık Örgütünün 56. Dünya Sağlık Assamblesinde kabul edilmiştir.

Bu sözleşmeyi 28 Nisan 2004 tarihinde ülkemiz adına Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ imzalamış ve yasa, aynı yıl TBMM’de kabul edilip Resmi gazetede de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.