
‘Bonzai ve madde bağımlılığı bilgilendirme’ seminerinin açılış konuşmasını Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ve Küçükçekmece Kent Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın yaptı.
Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan seminerde konuşan Küçükçekmece Kent Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Madde bağımlılığı ilçemiz için ciddi bir sorun haline geldi. Ve bu durum bizi çok kaygılandırmaktadır. Önemli olan böyle tuzaklara düşmüş olanlara ve yeni gençlerin de düşmemesi için yaptığımız bu tür programlarda öğrendiğimiz bilgilerin sadece bizde kalmayıp, elde ettiğimiz şeyleri bir elçi gibi sosyal çevremizle paylaşmamızdır.” dedi.
Narkotik şubesinde uzman eğitmen olan Recep Söylemez, “Bütün bağımlılık yapan maddeler gençlerimizi sorunlu bir hayatla baş başa bırakıyor. Ve ne yazık ki madde kullanımı bizim toplumda hâlâ bir sorun olarak algılanmıyor. Herkes benim çocuğum böyle bir şey yapmaz gibi ifadelerle olayın gerçek boyutunu kabullenmiyor. Oysa madde bağımlılığı bir yangın gibidir, yarın bizim çocuğumuzu da içine almayacağının garantisini veremeyiz. Uyuşturucu madde kullanan gençler, olayın onlar üzerindeki olumsuz boyutlarına tam olarak vakıf olmadıkları için ‘bir defadan bir şey olmaz’ gibi cümlelerle kendilerini bu tuzakların içinde buluyorlar. Oysa madde kullanımı merakı olanlar o kapıyı açtıkları zaman ne yazık ki açılan o kapıyı artık kapatmaları mümkün olmuyor. Çünkü bağımlılık bir örümcek ağı ve kopmaz bir zincir gibidir, seni içine aldı mı bırakmaz.” diyor. Madde bulma kaygısının çocuğu suça ittiğini kaydeden Söylemez, “Bu suç ailede başlar ve diğer alanlara da sirayet eder. Ailelerin sosyal medya kullanan çocuklarına dikkat etmeleri gerekiyor. 3 bine yakın genç Facebook ve Twitter aracılığıyla madde kullanımına başladı.” şeklinde konuşuyor.
Denetimli Serbestlik Yasası Sadece Kâğıt Üzerinde Kaldı
Madde kullanımının ceza hükümlerine değinen Ceza ve Ceza Muhakemesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sinan Bayındır, “Anayasamızın 58. maddesi devletin bu tür tuzaklara düşen bireylere karşı yükümlülüklerini belirtiyor. Ancak şunu söylemek lazım Türkiye’nin kanayan yarası denetimli serbestlik yasası. Sadece kâğıt üzerinde olan uygulamalardan ibaret bir durum olarak kaldı ve gerekli personel ve bu konuda yapılanlar yetersiz kaldı. Şimdi biraz daha işin üzerine eğilmiş gibi gözüküyor. Çoğu kişi sosyal medyada yaptığı paylaşımların ve yazdığı şeylerin suç teşkil ettiğini bilmiyor. Herhangi bir durumda bu yaptıklarımız bir olay meydana geldiğinde başvurulacak bilgiler ve paylaşımlar olacak. Bunun için ne yazdığımıza ve paylaştığımıza dikkat edelim.” diye konuşuyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Enver Bozkurt ise “Madde kullanımı ve uyuşturucu madde sorunu uluslararası bir sorundur. Hukuki denetimler tek başına yeterli olmaz. Bu işin en önemli ayağı eğitimdir. Gençleri çok iyi bilinçlendirmek lazım. Uyuşturucu maddeler en çok terör örgütleri tarafından satılıyor ve onların maddi kaynakları büyük oranda bunlardır. Uyuşturucu madde kullananlar, bu maddelere verdikleri her kuruşun teröre maddi katkı olduğunu unutmamalı.” ifadelerini kullanıyor.














