İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Volkan Kara, “Mart ayı sonu itibariyle ülkemizde maalesef 31 bin vatandaşımız COVİD-19’dan dolayı hayatını kaybetti. Sigara kullanıcılarında yıllık ortalama ölüm sayımız ise yılda 80 bin” dedi.
Sigara kullanımına yönelik açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Volkan Kara, dünyada 1,8 milyar kişinin aktif tütün kullanıcısı olduğunu, tütünün her iki kullanıcısından birinin, zaman içinde ölümüne yol açtığını söyledi. ‘’Tütün yandıktan sonra ortaya çıkan nikotinin bilinen en kuvvetli bağımlılık yapıcı maddeler arasında, bu nedenle tütün kullanımı dünyadaki en önemli bağımlılıkların başında gelmektedir. Geçici süreli keyif ve uyarıcı özellikte olan nikotinin zamanla, daha çok ihtiyaç duyulan bir hale gelir. Kullanım süresine göre çocuk ve gençlerde beyin fonksiyonlarını ve tüm bireylerin vücut sistemlerinde hasara yol açmaktadır’’ dedi. Tütün yandıktan sonra ortaya çıkan katranın içinde 7 bine yakın zararlı madde bulunuyor. Bunların 250 tanesi toksik yani vücudu zehirleyecek özellikte. 50 tanesi de kanserojen yani kanser yapıcı özellikte. Bunlar başta bağışıklık sistemimiz ve genetik yapımız olmak üzere vücut sistemlerinde yapısal ve çalışma bozukluklarına yol açıyor ve bizi hasta ediyor.” dedi.
-‘’Bağışıklık sistemimiz en önemli koruyucumuz’’
‘’Bağışıklık sistemimiz vücudumuzun özellikle enfeksiyonlarda ilk tepki veren, bizi savunan unsuru. Sigara içenlerin akciğerleri zaten her türlü enfeksiyona karşı çok daha hassas buna baskılanan bağışıklıkta eklenince hastalık riski artıyor. Koronavirüs salgınında bağışıklık sisteminin ne kadar önemli olduğunu yaşayarak anladık. Kendi bindiğimiz dalı kesmemeliyiz.
Doç. Dr. Kara elimizdeki verilere göre ” Koronavirüs vücuda solunum yoluyla giriyor. Sigara kullanıcılarda COVİD-19 un vücuda girme ihtimalinin daha fazla doğal olarak da koronavirüsten enfeksiyon geçirme olasılığı daha fazla. Eğer hasta olursanız, hastalığı daha şiddetli ve ölümcül riskle geçirme durumunuz maalesef daha fazla.” değerlendirmesini yaptı.
-“Sigaraya bağlı nedenlerden her yıl 8 milyon kişi ölüyor”
Doç. Dr. Kara, yaptığı açıklamada, sigaraya bağlı ölümlerin yılda 8 milyona ulaştığını, bunların en az 1,2 milyonun kendi kullanmadığı halde pasif duman maruziyeti olan bireyler olduğunu, sorunun bu açıdan da önemini belirtti. Sigara koronavirüsten daha da ölümcül ifadesini kullanan Kara, dünya genelinde 128 milyondan fazla kişinin koronavirüsten dolayı enfekte olduğunu, koronavirüse yakalananların yaklaşık 2,8 milyonunun hayatını kaybettiğini bildirdi.
‘’Yeni tip koronavirüs hastalığından (COVİD-19) ülkemizde bugüne kadar yaklaşık 31 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. Sigaraya bağlı ölümlerin ise yılda 80 bin yani 2,6 kat. COVİD-19 un hepimizde yarattığı gerginlik ve bitmesi için sarf edilen bireysel ve toplumsal yoğun çabalar malum, oysa ki sigara ve zararları da alınacak tedbirler ile engellenebilir. Bu tespit sigaraya karşı küresel ve toplumsal anlamda ne kadar daha çok çaba göstermemiz gerektiğinin sorumluluğunu bize hatırlatmalı” ifadelerini kullandı.
-‘’Sağlıklı vücudumuza ve nefesimize her zamankinden fazla ihtiyacımız var’’
COVİD-19 sürecinde alınan tedbirler, yapılan nitelikli bilgilendirmeler ile sigara kullanan bireylerin birçoğunun koronavirüsle sigara ilişkisini bildiklerini belirtti ve sigarayı bırakmak için bunu kendilerine neden edindiklerini paylaştı. ‘’Sigarayı bırakmanın günü yok, her gün sigarayı bırakabiliriz. Ama bu dönem sadece COVİD-19 riski dahi bırakmak için başlı başına neden, bunu tüm hastalarımıza sürekli hatırlatıyor bun dair eğitimler düzenliyoruz. Sağlıklı vücudumuza ve nefesimize her zamankinden fazla ihtiyacımız var. Her gün ve her an sigarayı bırakmak için çaba sarf etmeliyiz. Daha da önemlisi sigaraya hiç başlamayabiliriz.
Sigaraya başladığınız günü hatırlamıyor olabilirsiniz, ancak bıraktığınız günü unutmayacaksınız çünkü o gün sağlıklı bir hayata dönüş gününüz olacak.’’ dedi.
Tarih: 30.03.2021
Kaynak: www.hastanecerrahpasa.istanbulc.edu.tr