
İstanbul Aydın Üniversitesi ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği işbirliğinde 26 Şubat 2014 tarihinde İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesinde düzenlenen “Ekonomide Kara Delik…Sigara” konusunun ele alındığı 2. Uluslararası Sigara ile Savaş Konferansı gerçekleşti. Sağlık E. Bakanı ve 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Yasa Teklifini Sunan Kişi Bülent Akarcalı moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansımıza Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Tütün Kullanımı ile Mücadele Uzmanı Dr. Toker Ergüder, TAPDK Uzmanı Mustafa Seydioğulları, X-cons Haninge Kurucu Başkanı ve Alkol, Sigara ve Uyuşturucu konusunda Tedavi Uzmanı Derviş Dennis Aksay, Terra Project Fotoğrafçısı Rocco Rorandelli konuşmacı olarak katıldı.
Dünya genelinde sigara tüketiminin sağlık ve ekonomi açısından büyük bir sorun olduğunu dile getiren Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, sigaranın maddi ve manevi zararlarına işaret ederek, “Dünyada her yıl 5 milyon civarında, Türkiye’de ise 115 bin insan sigaradan dolayı hayatını kaybediyor.
Henüz kalkınmakta olan, elektrik, sağlık, alt yapı ihtiyaçları tam olarak yerine getirilmemiş bu ülke, her yıl 21 milyar doları sigaraya yatırıyor, 10 milyarı da sigaradan dolayı hastalananlara harcıyor. Yani 32 milyar dolar duman oluyor” dedi.
Türkiye’de orman yangınlarının yarısından fazlasının sigaradan kaynaklandığını aktaran Aydın, başta çocuklar olmak üzere tüm toplumun hedef olduğunu dile getirdi.
Aydın, “Halkımız her gün ortalama 15 milyon paket sigara tüketmektedir. Yani kişi başına yılda 76,1 paket sigara düşmektedir. Ülkemizde her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 100.000 kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Türkiye’de yıllık sigara tüketim pazarı 15 milyar TL’dir. Bu rakama, sigaranın sebep olduğu yangınlar ile tütün ürünlerinin sebep olduğu hastalıklar dâhil edildiğinde toplam da yılda 40 milyar TL’yi bulmaktadır. Bu haliyle dünyada ve ülkemizde sigara içmenin yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu aşikârdır. Dünya sigara tüketiminde 115 bin tonla Türkiye 7. Sırada yer almaktadır.
Toplantıya ev sahipliği yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli, dünyanın gelişmiş ülkelerinin sigaraya karşı başlattığı mücadelenin oldukça olumlu sonuçlar verdiğini ancak hala bu endüstrinin büyük bir ticaret hacmine sahip olduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerde sigarayı bırakan insan sayısının arttığını dile getiren Prof. Dr. Yadigâr İzmirli, bu ülkelerde sigara reklamlarının yasaklanmasının ve açılan davaların tütün endüstrisini zorladığını belirtti.
“Sigara sinsi bir ölüm nedenidir”
“Ekonomide Kara Delik… Sigara” konulu 2. Uluslararası Sigara ile Savaş Konferansının moderatörlüğünü Eski Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı yaptı. Akarcalı, dünyada 3 temel sigara tekeli bulunduğunu, bunların hepsinin de Türkiye’de aktif faaliyette olduğunu belirtti.
Sigaranın zararlarından bahseden Eski Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı, “Bu karteller, ülkemizde verilen bütün mücadelelere rağmen kılcal damarlara girmişlerdir. Esas mücadele gençlerin sigaraya başlamasını önlemektir. Sigaranın oluşturduğu bir “kara delik’ten bahsediliyor. Bunun milyar dolarlık bir maddi kısmı, bir de manevi kısmı var. Yıllar önce her yerde sigara reklamları vardı. Hastanelerde bile sigara içilirdi. Bunlar bitti ama sigara kullanma oranında istenilen oranda düşüş olmadı. Sigara sinsi bir ölüm nedenidir. Kendi paranızla kendinizi öldürürsünüz” dedi.
Terra Project Fotoğrafçısı Rocco Rorandelli, sigara içen birisine neden sigara içiyorsunuz diye soru sorduğunuzda kendisi bunu kişisel karardan dolayı olduğunu açıklayacaktır. Ormanda giderek tek başıma sigara içmek bu benim kararımdır başkasını da rahatsız etmeyecektir diye düşünür. Bu gösteriden hareketle sigara içen birisinin bu büyük tablodan nasıl haberdar olacağını düşündüm. Bilinçli tüketici fikrini ve sigara içen kişinin çevreye ve diğer içen kişilere etkisinin ne olduğunu düşündüm. Sigara içme eylemi aslında tüm dünyada insanları etkileyen unsurdur. Sigara içme sadece kendini değil bütün insanları da etkilemektedir. Bu sahne arkasındaki planı göstermek için kampanyalara başladım. Biliyorsunuz 50’den fazla ülkede tütün ekimi yapılıyor. Ama hepsini gezecek vaktim olmadı o yüzden konuyla ilgili açıklayacak ülkeleri ziyaret ettim. İtalya Avrupa’daki en büyük tütün üreten ülkelerden bir tanesi ama İtalyadan daha çok tütün üreten ülkeler yer almaktadır. Tütün eken çiftçiler ekonomik olarak çok sabit koşullarda yaşamıyor. Aile işletmeleri çocuklara iş veriyor ve çocukların tütün işletmelerinde çalışmalarına çok şaşırdım. İlk defa sigara içecek birinin bunu tahmin etmesi gerekir. Çünkü tütünün arkasında çocuklar çalıştırılmaktadır. Tütünde çalıştırılan çocuklar tütün yaprağını elinizle kopardığınız andan itibaren cildinize geçmiş oluyor. Eğer yapraklar nemli ise günün sonunda çocuklar 40 sigara içmiş kadar oluyor. Sigara içmekten bahsetmiyoruz. Kanınıza işlenen nikotinden bahsediyoruz. Bu sizin kanınıza işliyor ve olayı diğer ülkelerde de gözlemliyoruz. Dünya da en yaygın tütün üreten ülkeler arasında Çin de çok büyük bir piyasa oluşmaktadır. Dünyada sigara içenlerin %30’u Çinde bulunmaktadır. Çinde bir düğüne bile gittiğiniz zaman bayansanız şeker erkek iseniz sigara takdim edilmektedir diye örnek verdi.
X-cons Kurucu, Başkan ve Tedavi Uzmanı Derviş Dennis Aksay İsveç de sigara ve tütün kullanımının çok yaygın olduğunu ve gençleri de bu konuda destekleriyle sigaradan uzak tuttuklarını ve özelliklede başlamamış olan gençleri bu konuda bilinçlendirme çalışmalarını yaptığını dile getirdi.
TAPDK Uzmanı Mustafa Seydioğulları, “2002 yılında 4207 sayılı kanunla TAPDK kuruldu. Türkiye tütüncü bir ülkeydi. 70 li yılların ortasına kadar tütün, pamuk ve fındık üçlüsü ihracatımızın üçte birini oluştururdu. Hatta tütün bunlar arasında %20’e kadar payı vardı. Türkiye tütüncü olma özelliğini kaybetti. Çünkü 88 yılında 610 ton ile başlayan tütün ithalatı bugün 80 bin ton civarına ulaşmıştır. Türkiye de bulunan sigara fabrikalarında bulunan yerli tütün oranı %20 lere düşmüştür. İthal ediyoruz. İşte Türkiye ihracatçı bir ülke değil ithalatçı bir ülkedir. Buda Ekonomi de Kara Deliğe bir örnektir” dedi.
Ayrıca Mustafa Seydioğulları TAPDK’nın çalışmaları ve Tütün Kontrolüne ilişkin mevzuat ve uygulama ile ilgili bilgiler verdi.
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Tütün Kullanımı ile Mücadele Uzmanı Dr. Toker Ergüder, “Dünya genelinde yaklaşık 5,5 milyon kişi sigara kullandığı için ölüyor. Dünya Sağlık Örgütü olarak 90 lı yılların sonundan itibaren tütün ile mücadele için çok önemli adımlar atmaya başladı. Artık ülkelerin kendi başlarına tütünle mücadele edemeyeceklerini anlamaya başladılar. Dünya Sağlık Örgütü dünyadaki tüm ülkeleri bir araya getirerekten 1999 yılında çalışmalarına başladı. 2003 yılında tütün kontrol sözleşmesini kabul ettiler ve parlamentodan geçirildi. ” dedi.
Gerçekleşen konuşmalar sonrasında katılımcılarımıza yapmış oldukları anlamlı konuşmalarından dolayı kendilerine teşekkür plaketi takdim edildi.
Gerçekleştirilen konferansımız sonrasında konuşmacılarımızla güzel bir öğle yemeği gerçekleşti.







