20 Kasım 2021
20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde açıklamalarda bulunan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, özellikle pandemi sürecinde sigara tüketiminin ve satışının arttığını belirterek, “Dünyada sigara içenlerin sayısı bir milyarı geçmiş durumda, tüm zamanların rekorunu kırdığı tahmin ediliyor. Küresel tüketimin büyük çoğunluğunu oluşturan 10 ülke arasına Türkiye de dâhil” dedi. Basın bülteni kamuoyu ile paylaşılmıştır.
TSSD Sigara Mezarlığı / 20 Kasım 2020
İcra Kurulu Üyemiz Sayın Dr. Öğr. Üyesi Gözde Özdemir tarafından başlatılan “Sigara Mezarlığı Projesi” hakkında video yayını paylaşılmıştır. 20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ne özel kişilere çağrı yapıldı.
Sigarayı Şarkılarda da İstemiyoruz/ 20 Kasım 2018
20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Gününe istinaden İcra Kurulu üyemiz Sn. Dr. Gözde Özdemir İstanbul Aydın Üniversitesi ev sahipliğinde, A Blok Konferans Salonunda “Sigarayı Şarkılarda da İstemiyoruz” adlı bir gösteri sahneledi. Kendisine öğrencileri de eşlik etti.
Duman Avcilari ‘Sigarayi Birak’ Dedi / 22 Kasım 2015
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin 20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü için farkındalık oluşturma adına düzenlediği etkinlikler 22 Kasım 2015 tarihinde Mall Off İstanbul’da gerçekleşti.
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin tütünün kontrolünde sonuna kadar devam temasında gerçekleşen Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinliklerinde Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Başakşehir Kaymakamı Kazım Tekin, Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’ndan Dr. Evin Aras Kılınç konuştu. Sağlıklı bireyler ve sağlıklı toplum için sigarayla savaşa destek veren sanatçılar Ebru Yaşar, Zeliha Sunal, Rana Alagöz de katılımcı konuşmacılar arasındaydı.
‘Sigarayı Bırakmada Her Gün Önemli’
Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, sigarayı 21. yüzyılın vebası olarak niteledi ve sigaranın yalnızca zararlı denilerek gerçek etkilerinin örtüldüğünü konuşmasında vurguladı. Hüseyin Avni Mutlu İstanbul Valiliği’nin bir önceki döneminde aldığı görevde sigarayla mücadele yöntemlerine değindi. Mutlu, sigarayı bırakmada her günün önemli olduğunu ifade etti ve sağlıklı yaşam kadar kıymetli başka bir şey olmadığını söyledi. Mutlu, ayrıca bu mücadeledeki sivil dayanışma ayağının önemine dikkat çekti.
“Amacımız Sigaranın İç Yüzünü Göstermek”
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, etkinliğinin amacının sigaranın gerçek yüzünü insanlığa göstermek olduğunu, ayrıca sigaranın neden olduğu sağlık problemlerini, ekonomik problemleri, sosyal problemleri ve çevresel problemleri aktarmak olduğunu ifade etti.
Türkiye’de sigara yüzünden her yıl ortalama 120 bin insanın hayatını kaybettiğini vurgulayan Dr. Mustafa Aydın şöyle konuştu: ‘’Bugün Türkiye’de akciğer kanseri hastalarının yüzde 80’i, kalp ve damar rahatsızlığı yaşayanların ise yüzde 70’i sigara içtikleri için bu hastalıklara yakalanıyorlar. Sigara içen anne adaylarının çoğunda çocuğun engelli doğma riski var. Sigara içen bir babadan p50 geni yoluyla çocuğa kanser mikrobu geçebiliyor. Bu sebeple çocuk sigara içmese bile babadan geçen gen nedeniyle genç yaşta kanser hastalığına yakalanabilir. Dolayısıyla sigaranın ne tür hastalıklara neden olduğunu, insan sağlığını nasıl tehdit ettiğini herkes biliyor.’’
‘’Sigara İçme Yaşı Türkiye’de 11’e Düşmüş Durumda’’
Türkiye’de ortalama her yıl 120 bin insanın sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Dr. Aydın, en az 15 bin kişinin de sigara içmediği halde pasif içicilik durumuna maruz kaldığı için yaşamını yitirdiğini belirtti. Söz edilen rakamların bugün Türkiye’de küçük ölçekli bir şehrin nüfusuna eşit olduğunu dile getiren Dr. Aydın, ‘’Yani her yıl Türkiye’de küçük ölçekli bir şehir haritadan siliniyor. Bu duruma rağmen çoğu insan hala sessiz kalmayı tercih ediyor ve bu çok vahim bir durum’’ diye konuştu. Sigara içme yaşının Türkiye’de 11’e düştüğünü söyleyen Dr. Aydın, şöyle devam etti: ‘’Sigara kartelleri ve üreticileri çocuk denecek yaştaki gençlere, sigara içerseniz genç olursunuz, özgür olursunuz gibi söylemlerde bulunarak, duruma entelektüel bir boyut katıyorlar. Sigara içmeyi bir gençlik formatına sokan üreticiler bu şekilde çocukların sigaraya bağımlı hale gelmesine sebep oluyorlar.’’
Medya Özendiriliyor
Sigarayı çok kullanan bir toplum olduğunu belirten Ebru Yaşar, “Televizyonda, sinema sektöründe, sanat camiasında sigarayı özendiren sahneler de oluyor. O da hayatın belki bir parçasıdır ama nasıl şiddet sahneleri gençleri ve çocukları nasıl özendiriyorsa sigara alkol bulunması da gençleri özendiriyor. Bunları minimum seviyeye indirmenin toplum sağlığı adına faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
Dünya Sigarayı Bırakma Günü için düzenlenen etkinlikte, konuşmacılara teşekkür belgeleri verildi. Ebru Yaşar’ın şarkılarıyla destek verdiği etkinliğin kapanışı Rana Alagöz ve Zeliha Sunal eşliğinde söylenen ‘Duman Avcıları’ şarkısıyla yapıldı.
T.C. İstanbul Valililiği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 30 Mayıs 2010 tarihinde 11:00-12:00 saatleri arasında ilkokul öğrencileri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti kadın kolları, sağlık çalışanları olmak üzere yaklaşık 3000-5000 katılımcının iştirakı ile Galatasaray Lisesinin önünden başlayıp basın açıklaması ile Taksim Meydanında “Dünya Sigarasızlık Günü Kadın Yürüyüşü” etkinliği gerçekleşti. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği,”31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü” adına bu yürüyüşte destek olarak yer aldık.
YÖNETİM VE İCRA KURULU ÜYELERİ
31 Mayıs 2010
31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü “Küçükçekmece İzmaritten Arınıyor”
Türkiye’de 20 millyon, Dünyada 1.3 milyar kişi sigara içiyor. Sigaraya bağlı ölüm ise yılda 7 milyon kişi. Uzmanlar sigaranın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı uyarıyor. 31 Mayıs 2010 tarihinde Dünya Sigarasız Günü kapsamında Türkiye Sigarayla Savaş Derneği, Küçükçekmece Belediyesi ve Küçükçekmece Kent Konseyi Gençlik Meclisi ile Cennet Mahallesi Hürriyet Caddesi’nde yaklaşık 1000 öğrenci katılımı ile “Küçükçekmece İzmaritten Arınıyor” etkinliği düzenlendi. Bu etkinlik çerçevesinde 31 Mayıs Dünya Sigarasızlık gününde Küçükçekmece izmaritten arındı.