Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar, tütün kullanıcılarının bağışıklık sisteminin düşük olmasından dolayı koronavirüse yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu söyledi.
BULAŞ RİSKİ DAHA FAZLA
“Tütün ve tütün mamulleri kullanımı önlenebilir hastalık olup, sağlık konusunda birinci sırada önceliği olan mücadele konusudur” diyen Yurtbahar, “Yapılan araştırmalarda; sigara içenlerin Covid-19 nedeniyle yakalanma ve hastalık süreçlerinin ağır semptomlar gösterme riskinin yaklaşık iki kat arttığı, içmeyenlere göre yaklaşık üç kat daha fazla yoğun bakıma yatırıldığı, solunum cihazına bağlandığı veya yaşamını kaybettiği görülmüştür. Hastalık risk içinde bulunan sigara kullanan kişilerin; öksürmesi ya da hapşırması nedeni ile verdiği tükürük damlaları, dört binden fazla zehirli kapsayan dumanın içinde bulunan parçalar ile ve çevreye atmış olduğu izmaritler ile covit-19 hastalığını yayma ya da bulaş hızları daha fazla olmaktadır” şeklinde konuştu.
Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs her geçen gün değişim göstererek hayatımızda büyük bir tehlike olmaya devam ediyor. Delta varyantı ve ardından Kolombiya varyantı derken mutasyona uğrayan koronavirüs insanların canını almaya devam ediyor.
Bilim Kurulu üyeleri ve uzmanlar aşılanmanın önemine dikkat çekerken Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar, tütün kullanıcılarının bağışıklık sisteminin düşük olmasından dolayı koronavirüse yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu söyledi.
Tütünün kullanıcılarının kolayca ulaşabileceği ve dünyada bulunan tüm canlılara zarar veren bir madde olduğunu söyleyen Yurtbahar, “Kullanıcılarının tüm organlarını olumsuz etkileyen bir madde olmasının yanından kullanıcı dışında, tüm varlıkları da ölümsüz etkilemektedir. Kanser dahil olmak üzere tüm hastalıkları kullanıcılara davet eden hastalıkların dostu olan bir maddedir” dedi.
TÜTÜN VE TÜTÜN MALULLERİ COVUD-19 DOSTU
Tütün ve tütün kullanımının Covid-19 döneminde kişisel ve toplumsal zararları daha net görüldüğünü dile getiren Gürsel Yurtbahar, “Tütün kullanıcılarının bağışıklık sistemi zayıf olmasından dolayı, özellikler Covid-19 hastalığın yerleşme bölgesi olan akciğerlerin zarar görmesi nedeni ile yakalanma riski ve tedavi süreçleri zor, uzun olmaktadır. Yapılan araştırmalarda; sigara içenlerin Covid-19 nedeniyle yakalanma ve hastalık süreçlerinin ağır semptomlar gösterme riskinin yaklaşık iki kat arttığı, içmeyenlere göre yaklaşık üç kat daha fazla yoğun bakıma yatırıldığı, solunum cihazına bağlandığı veya yaşamını kaybettiği görülmüştür” ifadelerini kullandı.
4 BİNDEN FAZLA ZEHİRİ BARINDIRIYOR
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar, “Hastalık risk içinde bulunan sigara kullanan kişilerin; öksürmesi ya da hapşırması nedeni ile verdiği tükürük damlaları, dört binden fazla zehirli kapsayan dumanın içinde bulunan parçalar ile ve çevreye atmış olduğu izmaritler ile Covid-19 hastalığını yayma ya da bulaş hızları daha fazla olmaktadır. Tütün ve tütün mamulleri kullanımı önlenebilir hastalık olup, sağlık konusunda birinci sırada önceliği olan mücadele konusudur” şeklinde konuştu.
2021 SİGARAYI BIRAKMA YILI
“Dünya sağlık örgütü de bu konuda dikkat çekmek için 2021 yılını sigara bırakma yılı olarak ilan etmiştir. Bu konuda teşvikler, kampanya, eğitimler yapılmaktadır” diyen Yurtbahar şunları söyledi: “Ülkemizde sigara ile mücadelede olumlu gelişmeler örnek olmasına rağmen; satış noktalarında sıkıntılar, ekonominin dinamiti olan kayıt dışı ile satış, 5727 sayılı kanun uygulamasında tüketicilerin korunması konusundaki sıkıntılar konusunda çalışmalar yapmaktayız.”
Yurtbahar, ““Bu çalışmalarımızın olumlu yansımaları zaman için göreceğiz. Tütün ve tütün maddesinin kullanılmasının kişisel olarak bir faydasının olmadığının, geleceğinizi ve neslinizi öldürdüğünü, toplum sağlığı için bir canavar olduğunu, çevre için dinamit olduğunu her zaman söyledik. Söylemeye de devam edeceğiz. Bu canavar ile mücadele etmek anayasal ve vicdani bir görevdir” açıklamasında bulundu.
Tarih: 13.08.2021
Kaynak: www.yuzyuzeakdeniz.com