Çalıştaylar

“DENETLEMELERDE İHMAL VAR”

Bahçelievler Belediyesi, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin 1000 civarında davetli, öğrenci ve Duman Avcısının katıldığı bir tören düzenlendi. Bahçelievler’deki tüm ilköğretim öğrencileri sigara konusunda bilinçlendirildi. Anneleri ve babaları sigarayı bıraktı, ödül kazandılar. Bahçelievler Belediyesi, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin 1000 civarında davetli, öğrenci ve Duman Avcısının katıldığı bir tören düzenlendi. Bahçelievler’deki tüm ilköğretim öğrencileri sigara konusunda bilinçlendirildi. Anneleri ve babaları sigarayı bıraktı, ödül kazandılar. Kartal Belediyesi ve derneğimizin işbirliği ile tüm ilköğretim okullarında seminerler verildi. Duman Avcıları Tiyatroları gösterildi. Bu programın açılış töreninde Sanatçı Cüneyt Arkın, Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar, Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Alagöz ve Duman Avcıları ile birarada yer aldı.
Çekmeköy Belediyesi işbirliği ile yaptığımız çalışmada, Çekmeköy ilçesinde yer alan tüm ilköğretim okullarında seminerler düzenlendi.Zeytinburnu Belediyesi işbirliği ile yaptığımız çalışmada, Zeytinburnu ilçesinde yer alan tüm ilköğretim okullarında seminerler düzenlendi.

İstanbul Valiliği, Türkiye Sigara ile Savaş Derneği ve İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortak gerçekleştirilen çalıştayın temel amacının, yasa ihlallerinin önüne geçmek olduğunun vurgulayan Dr. Aydın, “Bir takım özel kuruluşlar yasayı ihlal ediyor ve gençlerimizin yanlış yola gitmesine yol açıyor. Burada asıl önemli olan eğitimdir. Halkımızı ve öğrencilerimizi sigaraya karşı yeterince bilinçlendiremediğimiz için bu ihlallerle karşılaşıyoruz. Eğitim düzeyi düşük olan ülkelerde denetimler aktif rol oynuyor. Bunun için denetim mekanizmasını elinde bulunduran kaymakamlıklarımız ve kolluk kuvvetlerimizin denetim yaptıkları mekânları tespit ettiklerinde hoşgörülü davranmaması lazım. Kanunun ön gördüğü cezayı yerine getirmesi gerekli. Maalesef ciddi rakamlarda denetim yapılmasına rağmen ceza kesilme oranı yüzde bir civarında. Örneğin Türkiye’de 2015 yılında denetim yapılan 346 bin 791 firmadan 4 bin 907’sinde ihlal tespit edilmiştir. Bu kadar yerin sadece yüzde birinin cezalandırılması bir ihmalin olduğunu gösterir. Burada denetim yapan arkadaşlarımızın daha hassas olmaları gerekli” dedi.

“GENÇLERİMİZİN ÖLÜMÜNE GÖZ YUMUYORLAR”

“Bir diğer önemli konu ise özellikle gençlerin yoğun olduğu eğitim kurumlarının yakınlarında bulunan sigara satan büfelerdir. Sigara satan bu mekânlar ceplerine biraz para girecek diye çocuk denilecek yaşta bulunan gençlerimizin ölmelerine göz yumuyorlar. Burada eğitim ve sağlık kurumları da dahil olmak üzere hep birlikte bu seferberliğe dahil olmamız lazım. Ancak anne-babaların veya toplum önderlerinin bu konuda hassasiyet göstermeleriyle sonuca ulaşabiliriz. Okullarda da muhakkak tütün ve tütün mamullerine karşı eğitici programlarının başlatılması lazım. İnsanların toplu olarak bulunduğu kahveler, şirketler kamu kurumları gibi yerlerde belirli dönemlerde sigaranın gerçek yüzünü ekonomik, sosyal, sağlık ve genetik açıdan insanı ne hale getirdiğini anlatacak ve sigaranın gerçek yüzünü onlara gösterecek seminerlerin yapılması, görsel ve yazılı medyanın daha etkin kullanılması lazım.

Örneğin, televizyonların prime time zamanlarında veya gazetelerin bir köşesinde ‘sigaranın insanlığı nereye taşıdığını ve ne gibi tahribatlar yarattığı’ yönünde mesajlar verilebilir. Sigarayı bırakmak isteyip de sigara bıraktırma merkezlerine ulaşmak isteyenler için de iletişim bilgileri etkin bir şekilde gösterilebilir” şeklinde konuştu.


Herkes İçin Spor Çalıştayı / 10-12 Mart 2015

Spor kültürünü yaygınlaştırmak, başarılı sporcular yetiştirmek ve Olimpiyatlarda başarı bekleyen bir ülke olarak Kamu Kurum ve Kuruluşları, üniversiteler, Sivil Toplum Kuruluşları, Basın, YÖK, Yerel Yönetimlerden ilgili kişi ve kuruluşların katılımlarıyla 10-12 Mart 2015 tarihleri arasında Ankara’da Sheraton Otel’de gerçekleştirilen Aktif ve Mutlu Bir Toplum İçin Herkes İçin Spor Başlıklı çalıştaya derneğimizi temsilen derneğimizin Başkan Vekili Güneri Özsoy ve Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Kırtay katıldı.


Dumansız Koğuş Etkinliği / 23 Haziran 2010

DUMANSIZ KOĞUŞLAR OLUŞTURULDU

Sivil Toplum Kuruluşları arasında önemli bir yere sahip olan, uyguladığı projelerle topluma sosyal sorumluluğun gerekleri konusunda çok önemli mesajlar veren Türkiye Sigarayla Savaş Derneği öncülüğünde, İstanbul Valiliği ve Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı ile 6 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde astım hastası olan bir tutuklunun verdiği bir mücadele sonucu başlatılan projede artık tutuklu ve mahkumlar, kendilerine ait olan alanlarda, tütün ürünlerinin kullanılmadığı koğuşlarda kalma haklarını elde etti.

23 Haziran 2010 tarihinde Silivri Cezaevi 6 No’lu Koğuşta gerçekleşen etkinlikte, sigaranın zararlarını anlatan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “21. yüzyılda bir ülke, başka bir ülkeyi kendisine bağımlı hale getirmek istiyorsa, o ülkenin halkını, gençlerini, çocuklarını, sigaraya başlatıyor demektir. Sigara, 21. yüzyılda en büyük sömürge aracıdır. Devlet büyüklerine, yargı mensuplarına sesleniyorum:

Lütfen oyuna gelmesinler”  şeklinde konuştu.Gönüllü mahkûmların da katıldığı açılışta konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, çok önemli bir etkinlik için bir araya geldiklerini belirterek, sigara içmeyen kader mahkûmlarının daha sağlıklı bir ortamda kalabilmelerini sağlamak amacıyla, Türkiye’ye ve tüm dünyaya örnek olacak bir adım atıldığını dile getirdi.Aynı zamanda İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı sıfatıyla burada olduğunu ifade eden Aydın, “Sigara yasağı kanunu çıkarıldığından bu yana, İstanbul genelinde 80 bin denetleme yapıldı. Yüzde 97 oranında sıkıntı yok. Herkes kanuna uyuyor. Kapalı mekânlarda sigara içilmiyor. Ancak yüzde 3 oranında bir sıkıntı var.İlk geldiğimizde 350 denetleme ekibimiz vardı, şimdi 750’ye çıktı. Bu denetlemeler kapsamında bin kişiye ceza kesildi” diye konuştu. Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta da, hapis cezasının ve tutuklamanın hürriyet yoksunluğu içermesi sebebiyle, kendiliğinden bir ceza olduğunu, ek olarak cezaevi idaresi ve cezaevi koşullarının bu durumun içerdiği ıstırabı ayrıca yoğunlaştırmaması gerektiği anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi.

Başsavcı Usta, bu kapsamda düzenledikleri dumansız koğuş dönemiyle ilgili bilgi vererek, “Her bir ceza infaz kurumumuzda toplam 10 adet koğuş, sigara içilmeyen koğuşlar olarak ayrılmıştır. Tutuklu ve hükümlülerimizden talepler geldikçe, koğuş sayıları artırılmaya devam edilecektir” diye konuştu.Usta, bu anlayışla 5727 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tüzük hükümlerine geniş bir pencereden bakılarak, idarenin takdirine bırakılan konuların tutuklu ve hükümlüler lehine yorumlandığını anlattı.Bu projenin gerçekleşmesine ve kamuoyuna duyurulmasında emeği geçenlere plaket verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Mehter Grubu dinleti sundular.