Ulusal Konferanslarımız

10 Şubat 2015

“Bonzai’nin Gerçek Yüzü”

‘Bonzai ve madde bağımlılığı bilgilendirme’ seminerinin açılış konuşmasını Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ve Küçükçekmece Kent Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın yaptı.

Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan seminerde konuşan Küçükçekmece Kent Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Madde bağımlılığı  ilçemiz için ciddi bir sorun haline geldi. Ve bu durum bizi çok kaygılandırmaktadır. Önemli olan böyle tuzaklara düşmüş olanlara ve yeni gençlerin de düşmemesi için yaptığımız  bu tür programlarda öğrendiğimiz bilgilerin sadece bizde kalmayıp, elde ettiğimiz şeyleri  bir elçi gibi sosyal çevremizle paylaşmamızdır.” dedi.

Narkotik şubesinde uzman eğitmen olan Recep Söylemez, “Bütün bağımlılık yapan maddeler gençlerimizi sorunlu bir hayatla baş başa bırakıyor. Ve ne yazık ki madde kullanımı bizim toplumda hâlâ bir sorun olarak algılanmıyor. Herkes benim çocuğum böyle bir şey yapmaz gibi ifadelerle olayın gerçek boyutunu kabullenmiyor. Oysa madde bağımlılığı bir yangın gibidir, yarın bizim çocuğumuzu da içine almayacağının garantisini veremeyiz. Uyuşturucu madde kullanan gençler, olayın onlar üzerindeki olumsuz boyutlarına tam olarak vakıf olmadıkları için ‘bir defadan bir şey olmaz’ gibi cümlelerle kendilerini bu tuzakların içinde buluyorlar. Oysa madde kullanımı merakı olanlar o kapıyı açtıkları zaman ne yazık ki açılan o kapıyı artık kapatmaları mümkün olmuyor. Çünkü bağımlılık bir örümcek ağı ve kopmaz bir zincir gibidir, seni içine aldı mı bırakmaz.” diyor. Madde bulma kaygısının çocuğu suça ittiğini kaydeden Söylemez, “Bu suç ailede başlar ve diğer alanlara da sirayet eder. Ailelerin sosyal medya kullanan çocuklarına dikkat etmeleri gerekiyor. 3 bine yakın  genç Facebook ve Twitter aracılığıyla madde kullanımına başladı.” şeklinde konuşuyor.

Denetimli Serbestlik Yasası Sadece Kâğıt Üzerinde Kaldı

Madde kullanımının ceza hükümlerine değinen Ceza ve Ceza Muhakemesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sinan Bayındır, “Anayasamızın 58. maddesi  devletin bu tür tuzaklara düşen bireylere karşı yükümlülüklerini belirtiyor. Ancak şunu söylemek lazım Türkiye’nin kanayan yarası denetimli serbestlik yasası. Sadece kâğıt üzerinde olan uygulamalardan ibaret bir durum olarak kaldı ve gerekli personel ve bu konuda yapılanlar yetersiz kaldı. Şimdi biraz daha işin üzerine eğilmiş gibi gözüküyor. Çoğu kişi sosyal medyada yaptığı paylaşımların ve yazdığı şeylerin suç teşkil ettiğini bilmiyor. Herhangi bir durumda bu yaptıklarımız bir olay meydana geldiğinde başvurulacak bilgiler ve paylaşımlar olacak. Bunun için ne yazdığımıza ve paylaştığımıza dikkat edelim.” diye konuşuyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Enver Bozkurt ise “Madde kullanımı ve uyuşturucu madde sorunu uluslararası bir sorundur. Hukuki denetimler tek başına yeterli olmaz. Bu işin en önemli ayağı eğitimdir. Gençleri çok iyi bilinçlendirmek lazım. Uyuşturucu maddeler en çok terör örgütleri tarafından satılıyor ve onların maddi kaynakları büyük oranda bunlardır. Uyuşturucu madde kullananlar, bu maddelere verdikleri her kuruşun teröre maddi katkı olduğunu unutmamalı.” ifadelerini kullanıyor.


29 Aralık 2014

Bolu Mengen Aşçılar Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Sigarayla Savaş Konferansı

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Melahat Emine Dönmez ve İcra Kurulu Üyesi Gözde Özdemir tarafından Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencilere ‘Sigara Öldürür’ konulu sunum yapıldı. Mengen Kaymakamı Yavuz Akyol, İlçe Garnizon Komutanı Hidayet Koç ve İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Okşak’ında katıldığı panelde sigaranın zararları anlatıldı.

İcra Kurulu Üyesi Gözde Özdemir “Sigarayı bırakmak isteyenler karar veriyorlar ve 3 haftalık bir sürece giriyorlar. Gerçekten sigarayı bıraktıklarına ikna olursak bize sigara paketlerini getiriyorlar ve isimleri, soy isimlerini yazıyoruz, son içtikleri tarihi yazıyoruz ve onları takip etmeye devam ediyoruz” dedi. Gözde Özdemir tarafından hazırlanan Sigara Topu oyunu öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.

Prof. Dr. Melahat Emine Dönmez tarafından da Sigaraya dair çeşitli istatistikler, güncel haberler ve bırakma yöntemleriyle ilgili bilgiler verildi.


19 Aralık 2014

Madde Bağımlılığı Konferansı

Madde bağımlığının giderek yayılması ve kullanıcı yaşının 14’e kadar düşmesiyle birlikte, Psikolog Özlem Kandemir İstanbul Aydın Üniversitesi’nde bir konferans düzenlendi.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta ülkede ciddi oranda tehlike saçan madde bağımlılığı konusu ele alındı. Öğrencilere madde bağımlılığını detaylı şekilde anlatan Kandemir, özellikle küçük yaşlarda başlamanın yüksek risk oluşturduğuna değindi.


21 Kasım 2014

Bonzai ve Bağımlılık Yapan Maddeler Bilgilendirme Semineri

Sıcak Eller Derneği ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği, Şişli Kent Kültür Merkezinde “Madde Bağımlılığı ve Bonzai” konulu seminer düzenledi.

Son zamanlarda gençleri büyük ölçüde tehdit eden Bonzai ve diğer bağımlılık yapan maddeler Sıcak Eller Derneği Başkanı Beyhan Aydın’ın öncülüğünde Şişli Kent Kültür Merkezinde düzenlenen seminerde masaya yatırıldı. Seminerde, madde bağımlılığıyla mücadelenin ciddiyetine dikkat çekildi.

Kokteyl ikramı sonrasında Ekrem Ataer Korosu Konseriyle başlayan seminerin açılış konuşmasını Sıcak Eller Derneği’nin Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Beyhan Aydın yaptı. Aydın yaptığı açılış konuşmasında, ” Gençlerimizin bilhassa son zamanlarda yaygınlaşan madde bağımlılığı ve bonzai kullanımlarından korunması amacıyla bu semineri düzenledik.  Sizlerden, uyuşturucu madde kullanımıyla ilgili olarak gençlerimizi takip etmenizi, onlara uyuşturucu madde kullanımının zararlarını anlatmanızı amaçlıyoruz. Bu kötü illet ile hep beraber mücadele etmediğimiz takdirde gençlerimiz üzerinde ağır bedeller öderiz. Bu gün düzenleyeceğimiz seminerde bir birinden değerli, uzman arkadaşlarımız konuşmacı olarak katılacak ve sizlerle olacaktır.  Madde bağımlılığı ve Bonzai kullanımı hakkında sizleri bilgilendirecektir.” dedi.

Moderatörlüğünü İstanbul Aydın Üniversitesi Muhasebe ve Finans Yönetimi Bölüm Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gülümser Ünkaya’nın yaptığı seminere;  İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yargıç, Yazar – Bağımlılık Danışmanı Zafer Ercan, Gazeteci- Televizyon Yapımcısı Tayfun Talipoğlu konuşmacı olarak katıldı. Ülkemizde her geçen gün bağımlılık yapan maddelerin kullanımının arttığının belirtildiği seminerde, katılımcılara seslenen konuşmacılar, “Burada duyduğunuz her bilgiyi kendi ortamınıza sokun. Taşıyın. Sorumluluk edinin bunu. Bir insanı kurtarmak dünyayı kurtarmaktır. Sizlere; her türlü maddeden uzak, dumansız bir hayat diliyorum”sözleriyle seslendiler.

17 Haziran 2014

Küçükçekmece Uyuşturucu Maddeye Savaş Açtı

Uyuşturucu madde bağımlılığının günden güne yayılması ve kullanıcı yaşının 14’e kadar düşmesiyle birlikte, Küçükçekmece Kent Konseyi konuyu gündeme taşıdı.

Küçükçekmece Nikâh Sarayı’nda  gerçekleşen Kent Konseyi toplantısında, ilçede ciddi oranda tehlike saçan uyuşturucu madde konusu ele alındı. Küçükçekmece Kent Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın başkanlığında gerçekleşen programda, el birliği ile uyuşturucu maddeye karşı savaş açıldı. Önemli kararların alındığı toplantıya Kaymakam Vekili Harun Kaya, Belediye Başkanı Temel Karadeniz, Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Güllüçayır, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Vekili, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Filiz Aksüt Aktaş, CHP Kadın Kolları Başkanı Günay Öz, Narkotik Şube Müdürlüğü uzmanları, muhtarlar ve sivil toplum örgütleri yer aldı.

“Bizim Dersimiz Küçükçekmece”

Uyuşturucu satışlarını önlemek adına valilik ile görüşme yapıldığını ve ilçeye motorize ekiplerin takviye yapılacağını söyleyen Kaymakam Vekili Harun Kaya, “Sigara kullanımı, diğer madde bağımlılıkları için bir anahtar. Sahada birebir mücadele edecek birçok eğitim çalışması yapılacak. Bu husustaki çalışmalarımızı da hassasiyetle yürüteceğiz. Bizim dersimiz Küçükçekmece” dedi.

“Zevk Toplumu Olmaktan Kurtulmalıyız”

Konuşmasına, “Rüzgar eken, fırtına biçer” sözleriyle başlayan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, “Rüzgar ektik fakat, fırtına biçmek zorumuza gidiyor” dedi. Uyuşturucu madde kullanıma giden yolun sigara kullanımından başladığına değinen Karadeniz, “13-14 yaşındaki çocuğu, sadece zararlı olduğunu söyleyerek, uzaklaştırmak mümkün değil. En başta aileler, öğretmenler ve toplum olarak biz büyükler, onlara olumlu yönde örnek olmalıyız. Belediye olarak, bu konuda üzerimize düşen her ne varsa yapmaya hazırız. Zevk toplumu olmaktan kurtulmalıyız” şeklinde konuştu.

“Küçükçekmecemizi El birliği İle Temizleyeceğiz”

Küçükçekmece Kent Konseyi Başkanı Dr.Mustafa Aydın ise, “Hep birlikte sokağa sahip çıkacağız. Küçükçekmecemizi elbirliği ile temizleyeceğiz” sözleriyle, uyuşturucuyla mücadele konusunda çalışmalara hız verileceğini söyledi.

“En Etkili Çözüm, Hiç Başlamamak”

Yanlış arkadaş çevresiyle yayılma sağlayan ve bağımlılık yaratarak kronik bir beyin hastalığına yol açan uyuşturucu madde, gençleri yok etmeye devam ediyor. Küçükçekmece’de de bu durumun yaygınlaşmasıyla birlikte, çalışmalara hız verildi. Çoğu zaman ailelerin durumu fark edemiyor olmasıyla tedavi süreci zora girerken, kimi zaman da çok geç kalınmış olduğu belirtildi. Kent Konseyi’ne katılarak bilgi veren Narkotik Şube Polisi Erhan Yalçınkaya, “Tedavisi mümkün fakat, kişi istemezse imkansız olan bu hastalık sadece polisiye tedbirle çözüm bulmuyor. En etkili çözüm, hiç başlamamak” dedi.

AYBUDER Dikkat Çekti

Program sonrası Kaymakam Vekili Harun Kaya ile görüşen Ayık Yaşamda Buluşalım Dernek Başkanı Yavuz Tufan Koçak, ortak çalışma konusunda söz aldı. Eski bir madde bağımlısı olan Koçak, kendi kurduğu dernekte uyuşturucu bağımlısı gençleri rehabilite ederek, sosyalleştirme çalışmaları yaptıklarını belirtti.