4 Mayıs 2017

İnsanlığın Gerçek Dostları’ Ödülleri Sahiplerini Buldu

‘Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Aydın:-‘Türkiye’de 27 milyon olan sigara içicisini 21 milyona düşürmüş olsak da maalesef çok kötü oyunlarla sigara içme yaşını 12’ye indirmiş durumdadırlar. Uyanık olmak zorundayız’‘Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Aydın:-‘Türkiye’de 27 milyon olan sigara içicisini 21 milyona düşürmüş olsak da maalesef çok kötü oyunlarla sigara içme yaşını 12’ye indirmiş durumdadırlar. Uyanık olmak zorundayız’

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Mustafa Aydın, “Türkiye’de 27 milyon olan sigara içicisini 21 milyona düşürmüş olsak da maalesef çok kötü oyunlarla sigara içme yaşını 12’ye indirmiş durumdadırlar. Uyanık olmak zorundayız.” dedi.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneğinin bu yıl 18’incisini düzenlediği “İnsanlığın Gerçek Dostları” ödül töreni, Cemal Reşit Rey Konser Salonunda gerçekleştirildi.

Gecede konuşan Aydın, ödül töreninin, yıl içerisinde derneğin sigarayla savaş konusundaki mücadelesinde destek veren kişi ve kurumlara bir teşekkür mahiyeti taşıdığını ifade ederek, her yıl Türkiye’nin sigaraya 25 milyar dolar para verdiğini söyledi.

Aydın, Türkiye’deki tüketimin yüzde 15’inin kaçak sigara olduğunu da aktararak, “Bunun ne anlama geldiğini sizin takdirine bırakıyorum. Sigara içen insanlarımızın yüzde 80’i, kalp ve damar hastalığından dolayı çok erken yaşlarda hayatını kaybediyor. Türkiye’de 27 milyon olan sigara içicisini 21 milyona düşürmüş olsak da maalesef çok kötü oyunlarla sigara içme yaşını 12’ye indirmiş durumdadırlar. Uyanık olmak zorundayız. Okul ve evlerimizin yanındaki büfeler, tek sigara olarak, o gençlere sigara satarak, gençlerin beyinlerini zehirliyor. Bir de nargile kafeleri ortaya çıkardılar; oysa ki, nargile sigaradan çok daha tehlikeli ve zararlı. Kendimizi düşünmüyorsak arkadan gelecek olan pırıl pırıl gençleri düşünmek zorundayız.” diye konuştu.

Eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise sigara ile mücadele konusunda azimli bir Cumhurbaşkanına sahip olmanın büyük önem taşıdığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Her vesile ile insanlara sigarayı bıraktırmak için uğraşıyor. Sigarayı içenler de içmeyenler de sigarının zararlı olduğunu biliyor ve bile bile kendilerine bu zararı veriyor. Onun için bu bilinci daha çok artırmamız lazım. Bu hepimizin ortak mücadelesidir bu konuda hep beraber çalışmamız lazım.”

Gecede, T.C. Sağlık Bakanı adına İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Dr. Abdullah Emre Güner, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Esenyurt Kaymakamı Ekrem İnci, gazeteci Tayyar Işıksaçan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Prof. Dr. Erman Tuncer ve Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay “İnsanlığın Gerçek Dostları” ödülünü aldı.

Fatih Sultan Mehmet Hastanesi adına Prof. Dr. Ayhan Verit ve Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Tayfun Karali, Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Derya Can, Bonne Vie Magazin Dergisi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Solaker, Habertürk Köşe Yazarı Ceyda Erenoğlu, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay ve Ege Bir Başkanı Hüseyin Reşit Öz “Teşekkür” ödülünü aldı.

Ayrıca, derneğin Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içinde geliştirdiği ve Türkiye genelinde düzenlenen “Sigarasız Yaşam” temalı “Dumansız Hikayeler” Liselerarası Kısa Film Yarışması”nın ödülleri de sahiplerine takdim edildi.

Gecede, İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksek Okulu Moda Tasarım Programı öğrencilerince defile gerçekleştirildi. “Ege’ye Bir Dokunuş” adlı defileye, moda dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Ayrıca törende, aynı okulun Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı 2. sınıf öğrencileri de, mezuniyet projesi olarak geliştirdikleri “Illusion Make-up” adlı çalışmalarını sergiledi.

Törene, eski Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı’nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı

2 Mayıs 2016

İnsanlığın Gerçek Dostları Ödülleri’ sahiplerini buldu

“SİGARAYLA MÜCADELE ÜLKEMİZDE GEÇ BAŞLATILDI”

Sigarayla mücadelenin Türkiye’de geç başlatıldığını ancak son yıllarda bu mücadelede önemli başarılar elde edildiğini söyleyen Vali Yardımcısı Öztürk, “Bu başarıda sivil toplum örgütlerimizin de önemli katkısı var. Sigarayla savaş konusunda mevzuatımız yeni, uygulamalarımız da yeni. İstanbul’da yılda yaklaşık 350 bin sigara denetimi yapılmaktadır.” dedi.

“HER YIL 110 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR”

Sigarayla mücadelede en çok çaba harcayanlara ödül verdiklerini dile getiren Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Mustafa Aydın, “Toplam 8 kişiye bu ödülü veriyoruz. Sigara artık 21. yüzyılın vebası durumunda. Bu ülkede her yıl 110 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor. Özellikle gençlerimizin sigaranın gerçek yüzünü görmeleri gerekiyor, sigaraya başlamamaları gerekiyor.” dedi.

“HAYATIMDA HİÇ SİGARA İÇMEDİM”

Hayatımda bir tane bile sigara içmediğini dile getiren Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, “Sigara içmemek insanlığa en büyük ödüldür. Bence sigara içenlerin fotoğraflarını 50 yıl sonra müzelerden göreceğiz ve o zaman o fotoğrafları gören insanlar acaba bunlar nasıl insanlarmış ki dumanı ciğerlerinde solumak gibi bir alışkanlığa sahiplermiş diyecekler.” dedi.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen ödül töreninde Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ödülünü İstanbul Vali yardımcısı Hasan Öztürk ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Mustafa Aydın’dan aldı.

Ödüllerin verilmesinin ardından, İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu Moda Tasarım Programı tarafından hazırlanan “Yeşil Yaylalarında Tulum Kemençe Sesi, Mavi Denizde Taka Sesleri Sevdamız Karadeniz Koleksiyonu Defilesi” gerçekleştirildi.