09 Şubat 2019

Derneğimiz tarafından Metrocity AVM’ de Türkiye’de sigaraya karşı savaşta gelinen son durumu değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenlendi. “Sigarayı Boykot Günü” kapsamında düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle sosyal medya fenomenleri ve sanatçılar sigarayı bırakanlara destek oldu.

Sigarayla savaşta gelinen son durumun ele alındığı bu önemli günde Youtuber ve sanatçılar da sigarayı bırakanları yalnız bırakmadı. Toplantıda konuşan Derneğimiz Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, dernek olarak “Alo Annem /Babam Evde Sigara İçiyor Hattı” kuracaklarını ifade ederek, “Evde sigara içen ebeveynleri bu zararlı alışkanlıklarından kurtarmak ve çocukların sağlığını pasif içici olarak tehdit eden durumun önüne geçmek için TSSD ALO ANNEM /BABAM evde sigara içiyor hattı kuruyor. Hattı arayan her çocuğun anne ve babasına uzmanlar tarafından evde içtikleri sigaranın çocuğun sağlığına ne kadar zarar verdiği anlatılacak. Ayrıca çocuğa anne ve babasına sigarayı nasıl bıraktıracağı konusunda bilgiler verilecek” dedi.

Basın toplantımızda Han Kanal (Oğuzhan Bostan), Anka Leydi, Buse Duygu Karakuş, ESO (Esat Çobanoğlu), Extremert (Mert Karamusaoğlu), Gitaristv (Kaan Bostan), Türk Halk Müziği sanatçısı Zeliha Sunal, Kürşat Biçici ve Diyetisyen ve beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç gibi isimler konu hakkında bilgilendirici konuşmalar gerçekleştirdi.

“OECD raporuna göre Türkiye’de erkeklerin yüzde 37,3’ü ve kadınların yüzde 10,7’si sigara kullanıyor” diyen Dernek Başkanımız Dr. Mustafa Aydın, sigaranın gerçeklerini şu ifadelerde açıkladı:
Dünya sağlık örgütü, her sene 7 milyon kişinin alkol ve nikotin tüketimi nedeniyle öldüğünü bildiriyor. Tütünün tüm kanserden ölümlerin yüzde 22’sine sebep olduğu tahmin ediliyor. Dünya sağlık örgütü, tütün kullanımının her yıl dünya genelinde en az 6 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu bildiriyor. Her yıl, sadece ülkemizde 115 bin, dünyada ise 5,5 milyon insan sigaradan dolayı erken yaşta hayata veda etmektedir. Yani her 6 saniyede, 1 kişi, sigara kurbanı olmaktadır. Bunun yanı sıra kıt kanaat kaynaklarımızdan her yıl 22 milyar TL sigaraya, 10 milyar TL ise sigaranın yol açtığı hastalıklara olmak üzere, toplam 32 milyar TL havaya duman olarak üflenmektedir. Bu kayıplar, ülkemizde can ve mal kaybı yönünden, her yıl, dört Gölcük/Marmara depreminin açabileceği zarara eş değerdir.”

Derneğimiz tarafından tarafından düzenlenen basın toplantısının öncesinde ve sonrasında İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından karbonmonoksit ölçüm cihazıyla sigara içen ve içmeyen vatandaşlara yeşil ve kırmızı alanlarda vücutlarında bulunan karbonmonoksit miktarı ölçüldü. Ayrıca etkinlik kapsamında İstanbul Aydın Üniversitesi Dentaydın Diş Hastanesi tarafından kurulan stantlarda gelen katılımcılara ücretsiz diş tarama testi de yapıldı.