9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü

9 Şubat 2022

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Mustafa Aydın, “Bu 25 binin yaklaşık 10 bini henüz daha ‘anne, baba’ demesini bilmeden, daha henüz emekleyen ancak anneleri babaları tarafından sigara içildiği için zehirlenen çocuklar.” dedi.Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, Türkiye’de her yıl 25 bin kişinin pasif sigara içiciliğinden yaşamını yitirdiğini bildirdi.Aydın, 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara içen ebeveynden doğan bir çocuğun dünyaya yüzde 25 engelli gelme ya da kansere yakalanma riski olduğunu anlattı.Sigaranın insan sağlığına olumsuz etkilerinin yanı sıra ekonomik yönden de büyük maddi kayıplara neden olduğunu vurgulayan Aydın, “Sigaraya her yıl Türkiye’de yaklaşık 20 milyar dolar para harcanıyor. Şimdi bu parayla neler yapılabilir diye hesaplıyorsunuz, yani ne kadar köprü, ne kadar yer altı kaynakları, hastane gibi insanlığın geleceği için faydalı bir şekilde değerlendirilebilir… Ama o parayı biz ne yapıyoruz? Sıcak para olarak sigaraya veriyoruz ve sigarayla kendimizi, geleceğimizi mahvediyoruz.” diye konuştu. Aydın, sigara kullanmaya 20 yaşından sonra başlayanların oranının binde 5-10 seviyesinde bulunduğunu aktararak, “İnsanlar sigaraya 12-13 yaş grubuyla 20 yaş arasında başlıyor. El birliğiyle sigarının gerçek yüzünü gençlerimize ve çocuklarımıza anlatmalıyız. Sigaraya başlamak çok kolay ama sigaradan kurtulmak, o bağımlılıktan kurtulmak çok zor.” ifadesini kullandı. “Sigara özenti yoluyla bulaşan bir hastalıktır.” Doç. Dr. Mustafa Aydın, Türkiye Sigarayla Savaş Derneğinin 1997 yılında kurulduğunu, dernek kurulmadan önce ülkede sigara içen sayısının 32 milyon olduğunu, bugün ise bu rakamın 18 milyona indiğini bildirdi.

 
 
  • Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Dr. Öğr. Üyesi Gözde Özdemir tarafından 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü’ne özel “Denizcilik ve Sigara Kullanımı” ve sigarayı bırakma çağrısı hakkında yayınlanan video sosyal medya hesaplarında paylaşılmıştır.

 

 

 

9 Şubat 2021

  • İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Merkezi öğrencileri tarafından işaret dili ile sigarayı bırakma çağrısında bulunuldu
  • 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Sayın Doç. Dr. Mustafa Aydın, “Pandemi sürecinde sigara kullanımının azalmasını beklediklerini, ancak Kovid-19 ile ilgili her türlü olumsuz etkisine rağmen satış ve tüketim arttı.” ifadelerini kullandı. Basın bülteni kamuoyuna duyurulmuştur.
  • 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü’nde sigarayı bırakmanın önemini vurgulamak amacıyla Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ve Yeşilay Derneği iş birliğiyle öğrencilerin yapmış olduğu resimlerden oluşan bir sergi düzenlendi. Serginin açılışını Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür yaptı. Sigarayı bırakmak isteyenler için önemli bir başlangıç olan 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde konuşan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar sigaranın maruz bıraktığı sorunlara değinerek dumansız hava sahasına sahip çıkacaklarını söyledi. “Tütüm ve tütün maddesi kullanımının kişisel olarak bir faydasının bulunmadığını söyleyem Yurtbahar, “Tütün ve tütün maddesinin kanser hastalıklarına davetiye çıkarttığı, tabiatta bulunan tüm canlılara zarar verdiği, geleceğinizi ve neslinizi öldürdüğü bir gerçektir.” diyecek açıklamada bulunduğu basın bülteni kamuyla paylaşılmıştır.
  

 


 

9 Şubat 2020

 

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, “Özellikle son zamanlarda sigaraya karşı çıkarılan yasalar ve uygulanan cezalar kapsamında sigara içenlerin sayısı 30 milyondan 20 milyona indi” açıklamasını yaptı.


Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD), Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında Trump Towers AVM’de bir program düzenledi. “Elektronik sigara, tek tip paket, pasif içicilik, dumansız kampüs hareketi ve sigaranın insan vücuduna zararları” başlıklarıyla gerçekleştirilen programa TSSD Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, Göğüs Hastalıkları Cerrahi Uzmanı Dr. Murat Akkuş, YouTuber Anka Leydi, Sanatçılar ve TSSD Yönetim Kurulu Üyeleri Kürşat Biçici ve Zeliha Sunal’ın yanı sıra, Komedyen Fatih Mühürdar, TSSD Genel Başkan Vekili Güneri Özsoy ve TSSD İcra Kurulu Üyesi Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Melahat Dönmez katıldı.

Özellikle son zamanlarda sigaraya karşı getirilen cezaların arttırılması, yeni kanunların uygulamaya geçmesi sonrası sigara içme oranlarında ciddi anlamda düşüş yaşandığını ifade eden Doç. Dr. Mustafa Aydın konuyla alakalı yapmış olduğu konuşmada sigara fiyatlarına getirilen zamların en caydırıcı yöntem olduğunu söyledi. Doç. Dr. Aydın açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Tütün ve tütün mamullerine karşı yasa Türkiye Büyük Millet Meclisinden çıktığı zaman Türkiye’de ortalama 30 milyon civarında sigaran içen insan vardı. Yapılan uygulamalar ve konulan kanunlar, sivil toplum örgütlerinin çalışmaları, yapmış olduğumuz konferanslar ve seminerler sonucunda sigara içenlerin sayısı 20 milyon seviyelerine düştü. Yani 10 milyon insan sigarayı değişik vesilelerle bıraktı. Yapılan zamlar, insan sağlığına yapmış olduğu zararların bütün mecralarda yer alması, cezaların arttırılması ve tek tip sigara paketi uygulaması gibi etkenlerin halkımızın üzerinde ciddi etkileri olmuştur. Her geçen gün daha çok insan sigarayı bırakmaya çalışıyor. Fakat maalesef bazı kuruluşlar özellikle kafeler, restoranlar ve eğlence yerleri hala daha belli bir saatten sonra kapalı alanlarda sigara içtiriyorlar. Yani yasa delinip ihlal ediliyor. Bunun için etkinlikleri çoğaltarak halkın duyarlılığını arttırmak gerekiyor.”


ÇALIŞMALARIMIZ BİTMEYECEK


Halkın sigara konusunda bilinçlenmesinin çok önemli olduğunu ve bu yüzden de yapılan mücadelenin bitmemesi gerektiğini ifade eden Aydın, şöyle devam etti:
“İnsanların hayatı üzerinden ekonomik girdi yapmaya çalışan bir kesim her zaman olacak. Buna karşı da bir zihniyet hep mücadele içinde olacaktır. Biz dünyada sigaranın sigara molekülünün tamamen yok olacağına inanarak çalışıyoruz ama bunun çok zor olduğunu biliyoruz. Çünkü karşımızda o düşman hep çalışmaya devam ediyor. O yüzden çalışmalarımız hiç bitmiyor bitmeyecek de.”

 

9 Şubat 2019

Derneğimiz tarafından Metrocity AVM’ de Türkiye’de sigaraya karşı savaşta gelinen son durumu değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenlendi. “Sigarayı Boykot Günü” kapsamında düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle sosyal medya fenomenleri ve sanatçılar sigarayı bırakanlara destek oldu.

Sigarayla savaşta gelinen son durumun ele alındığı bu önemli günde Youtuber ve sanatçılar da sigarayı bırakanları yalnız bırakmadı. Toplantıda konuşan Derneğimiz Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, dernek olarak “Alo Annem /Babam Evde Sigara İçiyor Hattı” kuracaklarını ifade ederek, “Evde sigara içen ebeveynleri bu zararlı alışkanlıklarından kurtarmak ve çocukların sağlığını pasif içici olarak tehdit eden durumun önüne geçmek için TSSD ALO ANNEM /BABAM evde sigara içiyor hattı kuruyor. Hattı arayan her çocuğun anne ve babasına uzmanlar tarafından evde içtikleri sigaranın çocuğun sağlığına ne kadar zarar verdiği anlatılacak. Ayrıca çocuğa anne ve babasına sigarayı nasıl bıraktıracağı konusunda bilgiler verilecek” dedi.

Basın toplantımızda Han Kanal (Oğuzhan Bostan), Anka Leydi, Buse Duygu Karakuş, ESO (Esat Çobanoğlu), Extremert (Mert Karamusaoğlu), Gitaristv (Kaan Bostan), Türk Halk Müziği sanatçısı Zeliha Sunal, Kürşat Biçici ve Diyetisyen ve beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç gibi isimler konu hakkında bilgilendirici konuşmalar gerçekleştirdi.

“OECD raporuna göre Türkiye’de erkeklerin yüzde 37,3’ü ve kadınların yüzde 10,7’si sigara kullanıyor” diyen Dernek Başkanımız Dr. Mustafa Aydın, sigaranın gerçeklerini şu ifadelerde açıkladı:
Dünya sağlık örgütü, her sene 7 milyon kişinin alkol ve nikotin tüketimi nedeniyle öldüğünü bildiriyor. Tütünün tüm kanserden ölümlerin yüzde 22’sine sebep olduğu tahmin ediliyor. Dünya sağlık örgütü, tütün kullanımının her yıl dünya genelinde en az 6 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu bildiriyor. Her yıl, sadece ülkemizde 115 bin, dünyada ise 5,5 milyon insan sigaradan dolayı erken yaşta hayata veda etmektedir. Yani her 6 saniyede, 1 kişi, sigara kurbanı olmaktadır. Bunun yanı sıra kıt kanaat kaynaklarımızdan her yıl 22 milyar TL sigaraya, 10 milyar TL ise sigaranın yol açtığı hastalıklara olmak üzere, toplam 32 milyar TL havaya duman olarak üflenmektedir. Bu kayıplar, ülkemizde can ve mal kaybı yönünden, her yıl, dört Gölcük/Marmara depreminin açabileceği zarara eş değerdir.”


9 Şubat 2017

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ve Genç İnovatif Sağlıkçılar Dünya Sigara Boykot Gününde Sigaraya Savaş Açtı

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri, Fatih Sultan Mehmet Hastanesi ve Genç İnovatif Sağlıkçılar Kulübü ile ortaklaşa düzenlenen ‘’Bende Sigarayı Bırakmak İstiyorum’’ etkinliği 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü adına Yrd. Doç. Dr. Nuran Akyurt’un danışmanlığında Marmara Üniversitesi Haydarpaşa yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Reşat Koyner Salonunda yapıldı.

Eğitim seminerinde Türkiye Sigarayla Savaş Derneği üyesi M. Ubeyd Korbey, Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu ‘’Gençlerde Sigara Kullanımı ve Sağlık’’ konulu bilimsel sunumlarını gerçekleştirdi.

Genç İnovatif Sağlıkçılar Kulübünün hazırladığı ve üniversite öğrencileri ile yapılan röportajlara ve bilimsel verilere yönelik olan kısa metrajlı filmlerinde gösterimi yapıldı. Etkinlikte Türk Sanat Müziği solisti Doğan Tanyer, günün anlam ve önemine uygun bir eser seslendirdi. Devlet ve vakıf üniversiteleri ile kamu kuruluşlarından 500’e yakın kişinin katılımıyla gerçekleşen eğitim seminerinde çeşitli dernek ve kuruluşların ikram ve hediyeleri ile katılım belgeleri gençlere verildi. Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.


9 Şubat 2016

“Sigarayı Bırakma Günü” Resepsiyonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resepsiyon verdi. Resepsiyona Cumhurbaşkanı eşi Emine Erdoğan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın ve Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği kampanya çerçevesinde sigarayı bırakmış olan 250’yi aşkın kişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği ve ikna etmesiyle sigarayı bırakanlar da katıldı.

2016 Tütünle Mücadele Yılı

2016 yılını ‘Tütün Mücadele Yılı’ ilan etmeye hazırlandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün aramızda, çeşitli yerlerde ve zamanlarda kendilerinden aldığım söz üzerine sigarayı bırakmış olan kardeşlerim var. Kendilerini bir kez daha bu isabetli kararları ve verdikleri sözde durma erdemini gösterdikleri için tebrik ediyorum” dedi.

Resepsiyonda bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, batı ülkelerine nazaran geç başlanılan tütünle mücadelede, Dünya Sağlık Örgütünün M-POWER kriterlerini uygulayan ilk ve tek ülke olduğumuzun önemini vurguladı.

Tütünle mücadelede sadece yasak ve cezalarla sınırlı kalınmadığının altını çizen Bakan Müezzinoğlu, önemli bir bütçe gerekt iren geniş kapsamlı daha birçok uygulamayı da hayata geçirdiklerini kaydetti.


9 Şubat 2015

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ile birlikte sigara ve tütün ürünlerinin zararlarını anlatmak için çeşitli etkinlikler düzenlendi.

İstanbul Valiliği İl Tütün Kontrol Kurulunun üyeleri olan İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ile birlikte sigara ve tütün ürünlerinin zararlarını anlatmak için çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Merkezi’nin bulunduğu Sepetçiler Kasrı’ndaki toplantıya İstanbul Halk Sağlığı Müdürü, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapan Maddeler Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, İl Tütün Kontrol Kurulu Üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Toplantıda; “Sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak ve olumlu yönde davranış değişikliği oluşturulabilmesi için bu tarz etkinliklerin yapılması gerektiği” vurgulandı.

9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü sebebiyle İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilay’ın önceliğinde sivil toplum örgütleri tarafından yürüyüş düzenlendi. Taksim Tünel’den başlayıp Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyen gruba İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bandosu da eşlik etti.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Yetkilileri, Galatasaray Lisesi önünde ve Eminönü – Kadıköy / Beşiktaş – Kadıköy vapurlarında stand kurarak tütünle mücadele hakkında bilgi verdi. Ayrıca şehrin çeşitli noktalarında bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait billboardlara “9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü” ile ilgili hazırlanan tasarımlar asılarak tütünün zararlarına dikkat çekildi.


8 Şubat 2015

“Türkiye, Tütün Kontrolünde Dünya Lideri” Konulu 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü Etkinliği

9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü’ne istinaden Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Zorlu AVM’de bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Türkiye’de her yıl 110 bin kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor” dedi.

9 Şubat’ın “Dünya Sigarayı Boykot Günü” olduğunu hatırlatan Dr. Mustafa Aydın pasif içiciliğin de önemli bir risk faktörü olduğunu söyleyerek, “Daha yürümeyi öğrenmeyen çocuklar küçük yaşta sigara dumanına maruz kaldıkları için yaşamını yitiriyor. Çocukların yüzde 25’i bu sebepten dolayı engelli doğuyor. 110 bin insanımızın 15 bini sigara içmediği halde pasif içicilikten hayatını kaybediyor” dedi. Türkiye’de her yıl 25 milyar doların sigaraya yatırıldığına dikkat çeken Dr. Aydın, “Bunun 15 milyar doları sigara için harcanırken, 10 milyar doları sigaranın sebep olduğu hastalıklar için kullanılıyor” diye konuştu.


10 Şubat 2011

TÜM DÜNYADA 9 ŞUBAT’TA KUTLANAN SİGARAYI BOYKOT GÜNÜ’NE DEĞERLİ SANATÇI VE AKADEMİSYENLERDEN BÜYÜK DESTEK GELDİ

9 Şubat 2010 Dünya Sigarayı Boykot Günü etkinliği dolayısıyla, Taksim Titanic City Hotel’de sigara boykotuna destek veren sanatçı, bürokrat ve iş dünyasından ünlü konuk ve konuşmacıların katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya İstanbul Vali Yardımcısı ve İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, Sanatçı Burak Kut, Best FM Gazoz Ağacı Program Yapımcısı Cem Arslan, sarkı sözü yazarı Sezen Cumhur Önal, Uzman Psikolog Alanur Özalp, ENBE Müzik Orkestrası Sahibi ve Müzisyeni Behzat Gerçeker, Ülker Topluluğu Gıda Grubu Başkanı Metin Yurdagül katıldı.

Toplantıda konuşan İstanbul Vali Yardımcısı ve İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, kapalı alanlarda sigara içme yasağı getiren kanundan geri dönüşün söz konusu olmadığını belirterek, vatandaşlardan yasağa aykırı hareketleri kendilerine bildirmelerini istedi.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, kapalı alanlarda sigara içme yasağının çıkmasında dernek olarak büyük katkı sağlandığını belirtti. Türkiye’de her yıl 110 bin kişinin sigaradan öldüğünü ve sigaraya yılda 15 milyar dolar harcandığını da özellikle vurguladı.

Genel Başkanımız, dünya genelinde ise, sigaraya yılda 400 milyar harcadığını, buna karşılık 600 milyar doların da sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanıldığını belirtti. “Sigaranın sosyal statüsünü Türkiye’de sıfıra indirdik” diyen Aydın, önceki yıllarda kurumların ismini taşıyan sigaralar bulunduğu ve bunları içmenin prestij olarak görüldüğünü hatırlattı.

Sanatçı Burak Kut da, bir dönem sigara içmesine karşın, her zaman sigaradan uzak durduğunu ve bu konuda örnek olmaya çalıştığını söyledi. Son çıkardığı albüm ile birlikte ”Sigara içme müzik dinle” adıyla bir kampanya başlattığını ifade eden Kut, bu kampanyayı büyütmeyi ve daha fazla kişiye ulaşmayı hedeflediğini anlattı.

Müzisyen Behzat Gerçeker de, sigaranın zararlarının önlenmesi için eğitimin önemli olduğunu ve bu konuda en büyük görevin ailelere düştüğünü kaydetti.
Şarkı sözü yazarı Sezen Cumhur Önal da, ”Hayatı güzel yaşamak için sağlıklı olmak lazım. Sigara ile sıkıntının kardeş olduğunu düşünüyorum. Ancak sigara sıkıntıyı azaltmıyor, sıkıntıları daha da arttırıyor’‘ dedi.

Ülker Topluluğu Gıda Grubu Başkanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Metin Yurdagül ise, ağabeyini sigaradan kaybettiğini ve bu nedenle konuya özel önem verdiğini belirterek, uzun yıllardan beri şirkette kapalı mekanda sigara içilmediğini bildirdi.
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkan Yardımcısı Güneri Özsoy, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ve sanatçılara sigarayla mücadeleye ettikleri için birer plaket sundu.


9 Şubat 2009

Dünya Sigarayı Boykot Günü

9 Şubat 2009 Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla, Nişantaşı City’s Alışveriş Merkezin’de sigara boykotuna destek veren sanatçı, bürokrat ve iş dünyasından isimlerin de katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Şişli Kaymakamı Mehmet Köklü, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Sanatçı Didem Taslan ve Sanatçı Selçuk Alagöz katıldı.

Toplantıda Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Kurtuluş Savaşı’nda verilen mücadele gibi sigaranın boykot edilmesi için de kavganın omuz omuza verilmesi gerektiğini dile getirerek, tek bir kişinin dahi sigaradan uzak durması için, 10 yıldır mücadele verdiklerini söyledi.

Genel Başkan Dr. Mustafa Aydın, dünya genelinde yılda sigaraya 400 milyar dolar harcandığını, buna karşılık 600 milyar doların da sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanıldığını belirtti. Ayrıca İstanbul’daki orman yangınlarının yüzde 50’sinin sigaradan kaynaklandığını, sigara içen ya da sigara içilen ortamda bulunan anne adaylarının çocuklarının yüzde 25’inin de özürlü olarak dünyaya geldiğini kaydetti.

Genel Başkan Dr. Mustafa Aydın, kapalı alanlarda sigara yasağını getiren kanunun, kampanyalara rağmen Türk halkı tarafından büyük kabul gördüğünü ifade ederek, bağımlılık yapan maddelere giden bütün yolların sigaradan geçtiğini ve özenti yoluyla bulaşan tek hastalığın sigara olduğunu söyledi.

Genel Başkan Dr. Mustafa Aydın, sigara üreticisi firmaların film yapımcılarına milyon dolarlar vererek filmin 3-5 dakikasını satın alarak, başrol oyuncularına sigara içtirdiğini, puro şeklinde çikolata üretildiğini öne sürerek, toplum önderleri olan sanatçıların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

9 Şubat 2009 Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla, Nişantaşı City’s Alışveriş Merkezin’de sigara boykotuna destek veren sanatçı, bürokrat ve iş dünyasından isimlerin de katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Şişli Kaymakamı Mehmet Köklü, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Sanatçı Didem Taslan ve Sanatçı Selçuk Alagöz katıldı.

Toplantıda Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Kurtuluş Savaşı’nda verilen mücadele gibi sigaranın boykot edilmesi için de kavganın omuz omuza verilmesi gerektiğini dile getirerek, tek bir kişinin dahi sigaradan uzak durması için, 10 yıldır mücadele verdiklerini söyledi.

Genel Başkan Dr. Mustafa Aydın, dünya genelinde yılda sigaraya 400 milyar dolar harcandığını, buna karşılık 600 milyar doların da sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanıldığını belirtti. Ayrıca İstanbul’daki orman yangınlarının yüzde 50’sinin sigaradan kaynaklandığını, sigara içen ya da sigara içilen ortamda bulunan anne adaylarının çocuklarının yüzde 25’inin de özürlü olarak dünyaya geldiğini kaydetti.

Genel Başkan Dr. Mustafa Aydın, kapalı alanlarda sigara yasağını getiren kanunun, kampanyalara rağmen Türk halkı tarafından büyük kabul gördüğünü ifade ederek, bağımlılık yapan maddelere giden bütün yolların sigaradan geçtiğini ve özenti yoluyla bulaşan tek hastalığın sigara olduğunu söyledi.

Genel Başkan Dr. Mustafa Aydın, sigara üreticisi firmaların film yapımcılarına milyon dolarlar vererek filmin 3-5 dakikasını satın alarak, başrol oyuncularına sigara içtirdiğini, puro şeklinde çikolata üretildiğini öne sürerek, toplum önderleri olan sanatçıların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.



9 Şubat 2008

Dünya Sigarayı Boykot Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Astoria Alışveriş Merkezin’de sigara boykotuna destek veren sanatçı, bürokrat ve iş dünyasından isimlerin de katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen etkinlikle Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın ile beraber Sanatçı Adnan Şenses, Eski Milli Futbolcu Tanju Çolak, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği İcra Kurulu Başkanı Nezihe Timur, Yönetim Kurulu Üyesi Banu Noyan yer aldı.

Genel Başkan Dr. Mustafa Aydın, İkinci Dünya Savaşı’nda 50 milyon insanın hayatını kaybettiğini, ancak o yıldan bugüne sigaradan ölen kişi sayısının 130 milyon olduğunu dile getirerek, ”Silah üreten de, sigara üreten de aynı firmalardır. Küresel krizde bile en çok sigara firmalarının hisse senetleri değer kazandı” diye konuştu.

Türkiye’nin tanıtımında başında fes, elinde nargile olan insanları kullanan turizm firmaları bulunduğunu ileri süren Aydın, ülkenin böyle bir tanıtıma layık olmadığını söyledi. Ayrıca, Türkiye’de her yıl 22 ton sigara izmariti toplandığını ve bir izmaritin, içindeki kimyasal maddelerden dolayı 5 yıl boyunca doğada yok olmadığını bildirdi.



8 Şubat 2007

Dünya Sigarayı Boykot Günü

9 Şubat 2007 Dünya Sigarayı Boykot Günü ile ilgili olarak, yoğun etkinlikler yapıldı. Bu etkinlikler çerçevesinde; bir gün önce 8 Şubat günü The Marmara Oteli Taksim Balo Salonunda basın toplantısı düzenlendi.

Etkinlik kapsamında bilim, sanat ve spor dünyasını bir araya getirdik. Sağlık Eski Bakanı Bülent Akarcalı, Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Çevreci Prof. Dr. Orhan Kural ve Milli Futbolcu Tanju Çolak panelimizde bir araya geldiler.

Bu toplantıda Prof. Dr. Bingür Sönmez’in konusu sigara olan bir sihirbazlık gösterisi yapması ilgi ile karşılandı. Televizyonlar da günün mana ve önemi ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdiler.


9 Şubat 2006

Dünya Sigarayı Boykot Günü

9 Şubat 2006 tarihinde Cevahir Otel Şişli’de Dünya Sigarayı Boykot Günü ile ilgili ünlü katılımcıların yer aldığı basın toplantısı ve yemek düzenlendi.